Waarom een Joblabo Voeding in Roeselare?

Het Joblabo Voeding zet de Vlaamse voedingsindustrie letterlijk en figuurlijk in de vitrine. En dat is nodig! Want de voedingssector wordt terecht één van de motoren van de Vlaamse economie genoemd. Een motor met een kloppend hart in de regio Roeselare, waar het gonst van de bedrijvigheid. Zo vind je, alleen al in een straal van 1 kilometer rond het Joblabo Voeding, kanjers als Soubry (pasta), Poco Loco (chips en taco’s), Maselis (veevoeders) en Brouwerij Rodenbach (bier).

Naast de grote internationale spelers, huisvest de regio ook heel wat kleinere KMO’s en familiebedrijven, allen actief in een uiteenlopende waaier van subsectoren. Maar, groot of klein, heel wat van deze bedrijven hebben minstens één grote zorg : het vinden van de juiste mensen. Want de regio Roeselare – en West-Vlaanderen bij uitbreiding – staat hoog bovenaan het Belgische lijstje van regio’s met lage werkloosheidscijfers. En ook al investeert de voedingssector heel sterk in automatisering en digitalisering, hij blijft voortdurend op zoek naar nieuwe collega’s.

Omdat de voedingsindustrie zo belangrijk is voor de economische groei en welvaartscreatie in onze provincie, willen we haar helpen in haar zoektocht naar nieuwe collega’s. En daarom zetten we haar, letterlijk en figuurlijk, in de vitrine.

Wat kan je ontdekken in het Joblabo Voeding?

In het Joblabo Voeding kom je te weten wat er te beleven valt op de arbeidsmarkt in eigen regio. Hier ontdek je waar je schoolse vaardigheden of eigen competenties van toepassing kunnen zijn. Hier krijg je kriebels voor een toekomst in de voedingsindustrie, want zoals minister Crevits het beschrijft in haar beleidsnota moeten we de brug tussen arbeidsmarkt en onderwijs versterken.

Ons doe- en belevingscentrum biedt jou spelenderwijs leerkansen aan de hand van simulaties van werksituaties. (*ET8). Met onze Talent4Food TabletGame baan je jou een weg door de waaier aan activiteiten in het Joblabo. Al doende scoor je punten voor jouw competentierapport. Dit rapport geeft je een idee van eigen kwaliteiten en nog verder te ontwikkelen vaardigheden. (*ET21)

Tijdens het spel ervaar je het belang van technische beroepen en technische vaardigheden in onze huidige samenleving. Het wordt ook duidelijk dat er voor elk wat wils is in de voedingsindustrie en dat zowel mannen als vrouwen er hun gading kunnen vinden in éénzelfde of uiteenlopende functies. (A°attitude28/B°attitude23)

*Vakoverschrijdende ET sec.onderwijs / °1ste gr.sec.ond. A-stroom/B-stroom

Team

Voor de ontvangst en begeleiding van onze bezoekers, kan het Joblabo Voeding beroep doen op een team van enthousiaste vrijwilligers. Elke vrijwilliger krijgt bij zijn/haar start een opleiding over het Joblabo Voeding en de voedingsindustrie. Eenmaal gestart, organiseren we op geregelde tijdstippen ook bedrijfsbezoeken, infosessies… Op die manier zorgen we ervoor dat onze vrijwilligers de nodige kennis en achtergrond hebben om de verschillende educatieve pakketten te begeleiden. 

Zij worden hierin ondersteund, aangestuurd (en gesoigneerd) door Delphine, de verantwoordelijke van het centrum. Zij zorgt dat alles – van website tot belichting – gesmeerd loopt. Heb je vragen over je bezoek, suggesties voor verbetering, of wil je meer informatie over de voedingsindustrie, dan kan je bij Delphine terecht. Zij helpt je met veel plezier verder! (info@joblabo.be of 051 750 225)

Partners

Het Joblabo is een initiatief van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen, het economisch agentschap van de Provincie West-Vlaanderen. Het centrum kreeg vorm in het kader van het Europees project Grenzeloos Competent (Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen) en ontving hierbij 50% financiële steun van Europa en 25% van de Provincie West-Vlaanderen.
De laatste schijf werd verwezenlijkt dankzij steun van de sponsors van het Huis van de Voeding, zijnde Mulder, Alpro, Cargill, Ardo, ING, Soubry, Marine Harvest Pieters, Poco Loco, Greenyard Frozen Vegetables, Milcobel, Icelandic, ADMB en Agristo.

Voor de realisatie van het Joblabo Voeding werkte de POM samen met Bazookas, en kon zij beroep doen op de erg gewaardeerde inbreng van heel wat partners:

  • Alimento, het sectorfonds van de voedingsindustrie
  • Fevia, de sectorfederatie van de voedingsindustrie
  • VDAB, die naast het Joblabo Voeding haar opleidingsatelier Voeding huisvest
  • De Stad Roeselare
  • Katholieke Hogeschool VIVES
  • RESOC Midden-West-Vlaanderen